MIT TEGYÜNK, MIELŐTT SZAKEMBERHEZ FORDULUNK?

Ezen fuss végig, mielőtt még bármit teszel!

Hogyan lesz jó weboldalam?

MIT TEGYÜNK, HA ELDÖNTÖTTÜK, HOGY AKARUNK EGY WEBLAPOT?

Életünk egyik nagy döntése, hogy szeretnénk saját weboldallal is megjelenni a digitális térben, de mi az, amit érdemes azonnal eldönteni, és mi az, amiben egy szakemberrel egyeztetve kell döntésre jutni? Ebben segít ez a rövid cikk!

A domain név választásának rejtelmei

Most nézzük meg egy Jó! domain név ismérveit!

-Legyen rövid, hiszen minnél hosszabb, annál nehezebb megjegyezni, így annál kisebb az esély, hogy aki megtalálta, de nem mentette a könyvjelzők közé, az visszatalál.
-Legyen lényegretörő, lehetőleg tartalmazza azt a tevékenységet, célt, amiért létrejött!
-Legyen egyedi, ne hasonlítson a konkurencia nevére, nehogy véletlenül azt üsse be valaki, a saját oldalunk neve helyett!
-Ugyan megjelentek az ékezetes domain nevek, ezek használatától óva intenék mindenkit! A keresők nehezebben találják meg, ezért nehéz a SEO-zása, ami jelentősen emelheti a későbbi költségeket, a honlap teljes élettartamában.

Most lássunk néhány gyors, hipotetikus példát a jó, és rossz webcímekre!

Információmentes név

https://lorioldala.hu/

Miért jó, illetve miben gyenge ez a cím?
Rövid, tömör, könnyen megjegyezhető, és épp az előbb olvashattuk, ez nagyon fontos, tehát ebből a szempontból megfelelő választás, azonban semmilyen információt nem szolgáltat arról, hogy mivel is foglalkozik az oldalán, pedig ez is igen fontos lenne…

A tökéletes választás

https://editkonyvelo.hu

Ez egy rövid, tömör, könnyen megjegyezhető cím, semmi sallang, semmi extra karakter, és azonnal tudni, hogy mit találhatunk az adott felületen.
Ugyan a szociális hálózatokkal kevésbé fontossá vált a közvetlen keresés az interneten, hisz a Facebook nap mint nap tolja elénk a reklámot, de még mindig jelentős sok szakmában, ne hagyjuk elveszni ezt a versenyelőnyt!

Amikor a több, már kevesebb!

https://www.tibi-vagyok-a-betonkeverős.hu/

Derekasan kitenne magáért az ember, ha ilyen szép hosszú, tagolt domain nevet taálna ki, és ez mégsem jó.
A sok tagolás, az ékezetes karakter, és az ekkor még szükségtelen plusszinformáció miatt ez egy kimondottan rossz név. Ha csak lehetséges, kerüljük az efféle neveket!

Announcing
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Priority

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Weboldalunk leendő tárhelye

SZOLGÁLTATÓ VÁLASZTÁS

SZOLGÁLTATÓ VÁLASZTÁS
Ez az a művelet, amit a legtöbb, ezzel a témával először foglalkozó szinte biztosan nem fog tudni jól megoldani.
Tárhelyszolgáltató rengeteg van, és a szolgáltatókon belül is rengeteg féle opció.
Kinek lesz jó az osztott tárhely, és kinek kell a VPS, estleg a saját szerver? Ezt bízza szakemberre, aki nap, mint nap ezzel foglalkozik!

Arculattervezés

KÉPI VILÁG


Színek, formák, betűtípusok, könnyű belebonyolódni, hogy mi az, ami a leginkább illik a tartalomhoz.
Érdemes élénk színeket használni, de könnyű túlzásba esni vele, egy tiri-tarka honlap könnyen elvonhatja a figyelmet a tartalomtól, csökkentve a konverziót!

Melyik lesz a jó CMS?

MILYEN TECHNOLÓGIÁT HASZNÁLJUNK?

Nem minden weboldalnak ugyan az a technológia való, hiszen nem is ugyanazt várjuk tőle.
Egy egyszerű, néhány tevékenységet bemutató oldal, ahol nem cél, hogy a látogató be tudjon jelentkezni, nem ugyan azt a technológiát igényeli, mint egy közösségi jellegű oldal.
Az sem mindegy, hogy utólag mi magunk akarjuk módosítani, vagy rábízzuk egy hozzáértőre a további adatfeltöltéseket.

Kiegészítők tengere

KIEGÉSZÍTŐK, PLUGINOK
Rengeteg extra “kiegészítő” adható hozzá a weblapokhoz, amik segítetik, hogy biztonságosabb, gyorsabb, könnyeben használható legyen oldalunk.
Van fizetős, és van ingyenes belőlük, hogy pontosan mi kell, szintén csak megfelelő tapasztalattal dönthető el.

Következtetések

Összefoglalva

Bárhogy is döntünk, bizonyos fokú kompromisszumot kell kötnünk a webes térben. 
Vagy az időnket, vagy a pénzünket kell “feláldozzuk” ahoz, hogy megjelenhessünk egy weboldallal az online világban. Természetesen meg lehet tanulni az egyszerűbb CMS rendszerek használatát, és létre lehet benne hozni webolddalakat, de ehhez sok időt kell rászánnunk. 
Az igazi kérdés, hogy mennyit keresnénk az alatt az idő alatt, amíg a weblapunkat fejlesztjük, akkor, ha a saját szakterületünkön dolgoznánk?
Ehhez a kérdéshez tudnunk kell, mennyibe kerül egy weboldal elkészíttetése, és fenntartása.